|
Forum.Matematic.Ro matematica online
|
| Subiectul anterior :: Subiectul următor |
| Autor |
Mesaj |
BLUECAR obisnuit
Data înscrierii: 23/Sep/2009 Mesaje: 5
|
Trimis: Joi Mar 04, 2010 7:28 pm Titlul subiectului: cls 8 va rog ajutati ma |
|
|
| se da vabc piramida triunghiulara cu baza ABC. LATURA BAZEI SI APOTEMA PIRAMIDEI DIRECT PROPORTIONALA CU 4;SI 5 SI ARIA LATERALA =270CM AFLATI:ARIA TOTALA SI VOLUMUL PIRAMIDEI, DISTANTA DE LA UN VARF AL BAZEI LA O FATA LATERALA OPUSA.DACA E ESTE UN PUNCT OARECARE SITUAT DE VC AFLATI ARIA MINIMA A TRUNGHIULUI ABE. |
|
| Sus |
|
 |
Cosmin_NTG obisnuit
Data înscrierii: 23/Aug/2010 Mesaje: 6 Locație: Bucuresti
|
Trimis: Vin Aug 27, 2010 11:26 am Titlul subiectului: |
|
|
a) AB (latura bazei) d.p (direct proportional) cu 4}
VM (apotema) d.p cu 5 } rezulta AB/4=VM/5=K rezulta AB=4K; VM=5K
Al=Pb*VM/2=(3*AB)*VM/2=(3*4K)*5K/2= 12K*5K/2=(se reduce 2 cu 2) si rezulta 6K*5K= Al, rezulta 30 K patrat = 270 rezulta K patrat = 270/30 rezulta K patrat =9 rezulta K= radical din 9 = 3.
AB=4K rezulta AB = 12 cm
VM = 5K rezulta VM=15 cm
Pentru Aria totala afli aria bazei si aplici formula.
Pentru volum: ABC-triunghi echilateral}
AM-inaltime } rezulta ca AM = AB*radical din 3 /2=12 radical din 3 /2 (se reduce 2 cu 2) rezulta AM=6 radical din 3
Utilizam centrul de greutate (G=O); OM = 1/3 din AM rezulta OM=1/3 din 6 radical din 3 rezulta OM 2 radical din 3. Aplici TP in triunghiul VOM si afli inlatimea, apoi afli volumul aplicand desigur formula.
b) d (A;(VBC)) in acest caz. ( reciproca celor 3 _|_)
VM_|_BC }
AM_|_BC } rezulta cu Reciproca celor 3 _|_ ca AN_|_ (VBC)
VM;BC incluse in (VBC) }
rezulta ca d(A;(VBC))=AN
AN se afla cu egalarea de arii A triunghi VAM=AM*VO/2=VM*AN/2
inlocuiesti in relatie si il afli pe AN
c) Aria minima a triunghiului ABE este atunci cand AE este perpendiculara pe VC rezulta ca punctul E nu este situat oriunde pe VC, el este situat astfel incat sa fie piciorul perpendicularei dusa din A. Pentru ca piramida este triunghulara regulata, AE este = cu BE deoarece triunghiurile VAC si VBC sunt egale intre ele. Triunghiu ABE este isoscel iar aria lui se poate calcula aplicand formula standard de aflare a ariilor intr-un triunghi , desigur acest lucru fiind posibil doar cunoscand inlatimea(triunghiului ABE). Pentru a afla inaltimea(triunghiului ABE) trebuie sa cunoastem inaltimea triunghiului VBC ca apoi sa putem aplica TP in triunghiul EB..si litera pe care o vei pune atunci cand vei duce inaltimea triunghiului ABE. Pentru a afla si inaltimea triunghiului VBC trebuie sa stim muchia laterala VC pentru a putea aplica formula ''ariilor'' mai exact calcularea ariei triunghiului VBC in doua moduri ( formula este relatata la punctul anterior doar triunghil in care se aplica se schimba). VC se afla simplu prin aplicarea teoremei lui Pitagorra in triunghiul VMC. Pentru punctele a si b vezi fig. 2 iar pentru puncul c vezi fig. 1 La acest punct am vrut sa te fac sa intelegi rezolvarea nu doar sa-ti dau raspunsul. Trebuie sa incerci si ai sa vezi ca vei reusi. Nu stiu cat de mult m-am facut inteles, dar oricum, succes!  _________________ NTG_PROBLEMS CR3ATOR |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum Nu puteți atașa fișiere în acest forum Nu puteți descărca fișiere în acest forum
|
|